Vårt mentorprogram

For å være en ressurs for andre, må du først være en ressurs for deg selv. I Sunnaasstiftelsens mentorprogram legger vi vekt på selvutvikling og bevisstgjøring av egne styrker.

Forskning viser at erfaringsutveksling, støtte og veiledning fra likesinnede (mentorer) ikke bare styrker selvtilliten, men også motiverer til økt deltakelse i arbeidsliv, utdanning og fritid. Mentorer i vår kontekst er personer som selv lever med en skade eller sykdom. En mentor - med sin verdifulle erfaringskompetanse - kan nå frem på en annen måte enn helsepersonell og kan derfor være et verdifullt supplement til den medisinske rehabiliteringen.

Et gap i rehabiliteringen

Norge er i verdensklasse når det gjelder livreddende behandling og spesialisert rehabilitering på sykehus. Men overgangen fra sykehus til hverdagslivet kan være utfordrende. Mange opplever mindre oppfølging og støtte i denne fasen enn det de faktisk trenger. Her tror vi at vårt mentorprogram kan gjøre en forskjell.

Hverdagen for personer med nedsatt funksjonsevne kan være krevende, særlig i lokalmiljø hvor tilrettelegging og forståelse for hvordan det kan være å leve med en funksjonsnedsettelse kanskje er begrenset. Vi tror at alle trenger en rollemodell – en person som kan gi råd, støtte og veiledning når veien føles bratt - og en som forstår deg.

Hvordan fungerer programmet?

I programmet kombineres teori, praktiske øvelser og erfaringsutveksling som redskap for å utvikle ferdigheter som mentor. Sunnaasstiftelsen bruker både interne og eksterne ressurser innen:

  • Veiledning og ledelse

  • Krisehåndtering og beredskap

  • Psykologi og kommunikasjon

  • Verdibasert ledelse og konflikthåndtering

I praksisperioden får deltakerne bruke kunnskapen sin i våre prosjekt samtidig som de utvikler seg som ledere og rollemodeller. Programmet fungerer ikke bare som en profesjonalisering av mentorrollen, men også som en skolering tilbake til arbeidsliv, organisasjonsliv og videre utdanning.

To hovedmål i mentorprogrammet

  1. Styrke enkeltindividet: vi ønsker å gi personer med nedsatt funksjonsevne mulighet til å utvikle sin kompetanse og realisere sitt potensial gjennom et spesialtilpasset utdanningsprogram.

  2. Bygge fremtidige mentorer: ved å utdanne mentorer skaper vi ressurser som kan bidra med erfaringsbasert kunnskap i både i våre prosjekter - men også i aktuelle eksterne prosjekt.

Mentor Yng – for unge talenter

I tillegg til Mentorprogrammet har vi også utviklet Mentor Yng. Dette er et tilsvarende program for unge personer med hjerne - og ryggmargsskade mellom 13 og 20 år. Her får deltakerne en alderstilpasset utdanning. Deltakerne får i etterkant et spesielt ansvar for å følge opp barn og unge i våre prosjekt eller i aktuelle eksterne prosjekt. Vi tror at vi ved å matche alder på mentor - deltaker kan få til bedre forståelse og kommuniserer – og at de dermed kan gjøre en ekstra viktig forskjell.

Har du spørsmål eller ønsker å bli med?
Ta kontakt med oss – vi vil gjerne høre fra deg!