Klok av skade

Sesong 2

Episode 12

For en fantastisk reise vi har hatt gjennom to år med nettserien Klok av skade. Sesong to av vår digitale likepersonsatsing nærmer seg slutten, og vi tar oss tid til en pust i bakken og ser litt tilbake. Vi ser tilbake til starten av koronasykdom og nedstenging av samfunnet. Vi ser tilbake på da vi alle fikk snudd hverdagen vår på hodet med hjemmekontor, nedstengte tilbud, og ikke minst mangelen på sosial omgang. Dette har rammet mange, og før vi egentlig visste omfanget av koronasykdom og isolasjon, snudde vi oss rundt og satset digitalt med vårt likepersonsarbeid. 

I nettserien har vi tatt opp viktige og alvorlige tema om det å leve med en funksjonsnedsettelse. Ingen spørsmål har vært for dumme, flaue, vanskelige eller tabu å ta opp.  Vi har klart å ufarliggjøre tema som er krevende og tøffe å snakke om. Vi har utfordret, opplyst og kanskje provosert. Vi har satt ting på spissen. I tillegg til å levere materiale ut til personer med nedsatt funksjon har vi satt søkelys på å vise hvilke iboende ressurser som finnes i alle mennesker og at mangfold er bra.

Se siste episode av KAS sesong 2. Her oppsummerer programleder Karina Hollekim og produsent Marianne Holth Dybwad de 2 siste årene med Klok av skade nettserie. I tillegg får dere hilse på vår nye prosjektleder for Klok av skade Chat, Anine Johansen.

 

Episode 11

Da Tollef falt stygt på ski i den lokale skibakken i Vikersund hvor han hadde arbeidet som ildsjel i mange år, var det aldri snakk om å gi seg. Til forskjell fra mange andre historier så har Tollef sammen med sine to sønner samarbeidet godt med NAV om utvikling av nye Reodor Felgen løsninger slik at Tollef fortsatt kan kjøre gravemaskinen og bidra på gården.

Det hjelper litt å ha “Supervention”-stjerne og multikunstner Anders Backe på lag, som alltid ser det mulige i det umulige. Møt de to til en prat om gårdsdrift, skistunts og gravemaskin.

 

Episode 10

Shannon Ainslie var bare en fryktløs 15 åring som lekte seg i de store bølgene, brått ble det blodig alvor…

Shannon mener han har fått en ny sjanse, en ekstra dag, uke, måned og år til å leve og glede seg over livet - og til å dele den gleden med andre. Alle kan ta et valg; et valg om hvordan du kan møte de hardeste og tøffeste bølgene. Enten så kan bølgene slå deg ned, eller så kan du ta bølgen og enjoy the ride.

Vil du la bølgene overvinne deg, eller vil du jobbe med å overvinne bølgene?

 

Episode 9

I sommer møtte vi Mats Hildisch, da han deltok på Camp Spinal, kun 3 dager etter utskrivelse fra primærrehabilitering på Sunnaas sykehus HF. Etter en stygg ulykke på isen endret alt seg. Nå handlet det om å trene seg opp slik at han kunne nå sitt mål som er å bli selvstendig i hverdagen. Mats er team spiller og nå jobber han hardt for å ta tilbake hverdagen. Man får “rake pøkker” av Mats. Han forteller at han ikke er redd for å gå utenfor komfortsonen og liker utfordringer og hardt arbeid for å nå sine mål. Jobben gjør han selv, men hele team Mats backer spiller nr 7 og teamet er sterkere enn noen gang. 

 

Episode 8

Det er ikke alltid lett å vite hva man skal gjøre, si eller hvordan vi skal hjelpe uten at man skal fornærme noen. Vi er alle abelister. Det er en holdning vi har i oss – uten at vi er klar over det. Er det noen som går, snakker, handler eller oppfører seg annerledes enn oss, lager vi oss fort antakelser om at det er noe galt med «dem» og at de ikke får til det samme som «oss andre». Eller så blir vi veldig imponert over hva «de» får til på tross av skade eller sykdom. 

I nyeste episode av Klok av Skade møter vi Gagan Chhabra som har doktorgrad i abelism. Hans funn beskriver et Norge som ikke er så gode på å inkludere og akseptere annerledeshet og at disse holdningene er like over hele verden uavhengig av om du bor i India eller Norge. Funnet hans sier også at de som gjør det bra er de som er synlige i samfunnet, engasjerer seg i organisasjoner og idrettsliv. 

Karina Hollekim stiller de vanskelige spørsmålene. Kan vi ikke la oss imponere eller skal vi ikke hjelpe? Svarene får du av kloke Dr. Gagan.

 

Episode 7

Bli bedre kjent med “Uncle Sandy Surf» mannen med det store hjertet for surfing og folk. 

Vi var så heldige å få Sandy over fra Hawaii for å bistå oss i å gjennomføre verdens første «adaptive surf» camp i Nord-Norge. Norsk amerikaneren er en meritert soldat med over 40 år i den amerikanske hæren og har tjenestegjort i Afghanistan, Somalia og Panama. Hans hjerte har alltid vært for surfing og han har involvert seg i mange frivillige organisasjoner på Hawaii og i California som skal gi personer med funksjonsnedsettelser gode opplevelser og muligheter for surfing. Nå er han hos oss; på Camp Spinal Explore i vakre Lofoten . 

Se det fantastiske intervjuet med 72 år gamle veteranen som fortsatt elsker surfing og å gi folk muligheter.

 

Episode 6

Livet ble ikke helt som planlagt. Den nye normalen virket uoverkommelig. Men. Med gode venner, likemenn og en god dose humor, har det allikevel blitt bra. Du er ikke alene om å ha en ryggmargsskade, ei heller om å trenge viagra.

I ukens episode av «Klok av skade» møter vi Ida, Morten og Emanuel. De pådro seg alle hver sin ryggmargsskade i ung alder. Vi blir med på deres personlige reise. Fra sykehusboblen – via byturer, fester og senga – til den nye normalen.

 

Episode 5

Klok av skade-påskespesial!

I strålende påskesol med Karina Hollekim møter vi modige, kule og tøffe Helle i parken på Hafjell.

Det å leve med en usynlig skade er én ting, men hva om du lever med en hemmelighet som ingen vet om?

Du ser det ikke... du hører det ikke... Ingen rundt henne har heller visst om det, men Helle har kjempet en kamp i det stille. En kamp hun har vært fast bestemt på å vinne.

 

Episode 4

Lang tid i ensomhet og isolasjon påvirker vår fysiske og mentale helse. Derfor har vi valgt å adressere noe så vanskelig som smerte. Mange lever med kroniske smerter. Men hva kan vi gjøre for at opplevelsen av smerte skal bli mindre? Hvilke mestringsstrategier finnes og hva gjøres på forskningsfronten?

I denne episoden av “Klok av skade” har vi med oss Claes Hultling som er professor ved Karolinska Institutt og verdensledende innen ryggmargsskade. Hultling lever selv med en ryggmargsskade og diskuterer temaet sammen med et panel av personer som lever med smerter.

Se episoden for en viktig og innholdsrik paneldebatt.

 

Episode 3

Thomas ser ikke på sin ryggmargsskade som en begrensning eller et problem. Han bryr seg ikke om hva han ikke kan få til, men fokuserer på hva han kan mestre. Han setter seg mål, prøver, feiler, lærer, og prøver igjen. Og hvis andre har funnet smarte løsninger er han den første til å adoptere dem.

I denne ukens episode «Klok av skade» forteller Thomas at det var i møte med likepersoner på Sunnaas sykehus han lærte han denne foroverlente tankegangen. Nå er Thomas selv mentor og likeperson. Årets høydepunkt er når han får jobbe på Camp Spinal hvor hans kunnskap og pedagogiske tilnærming gjør at andre vokser og utvikler seg.

Thomas fungerer godt til lands og til vanns - med og uten rullestol. Luften har vist seg å være litt vanskelig, så der må han øve litt mer.

Se episoden for å se hva vi mener med det.

 

Episode 2

Dette er en julefortelling om en jente som fikk utdelt litt dårlige kort i livet. Men det er også en historie om psykisk helse, mot og suksess gjennom hardt arbeid.

Linn Therese har fått årets julegave litt tidlig. Hun har nemlig fått jobb hos Codex advokat!

I denne episoden av «Klok av skade» blir vi med Linn Therese på hennes reise. Fra hennes første møte med likepersonsnettverket på Camp Spinal etter at hun ble lam etter en ulykke i Spania, via angstanfall, depresjon – til veien tilbake til livet. Til mestring, vennskap, nettverk. Og nå inkludering i arbeidslivet.

Alle trenger noen som bryr seg. Noen som heier. Alene kan vi klare mye. Men sammen klarer vi alt.

 

Episode 1

Ord er makt. Men hva skjer når en som lever av å snakke mister språket? Når feil ord kommer ut, og det som kommer er vanskelig å uttale?

I denne ukens episode møter vi stortingets og helse og omsorgskomiteens kanskje mest fargerike mann, Nicolas Wilkinson (SV) som i 2018 fikk en hjerneskade og mistet språket. I dag er han tilbake i 100% jobb på Stortinget.

 

 

Sesong 1

Episode 10

Han var første politimann på Utøya 22. juli. Supermann og superpappa. Så skadet han seg i en sykkelulykke og fikk en ryggmargsskade. I dag er han fremdeles leder i beredskapstroppen, supermann og superpappa. Hans erfaring med omstilling og ekstreme situasjoner gjør han til en viktig mentor og rollemodell.

Møt den myke siden av Trond Hammer, avkledd i boblebadet, med programleder Karina Hollekim i sesongens siste episode «Klok av skade».

 

Episode 9

Hvordan skal man skape de beste løsningene for seg selv etter at livet skal mestres på hjul? Skal huset bygges nytt eller tilpasse gammelt? Hvordan finne de enkle løsningene som er viktig for å kunne bli så selvhjulpen som mulig uten at det nødvendigvis trenger å koste så mye eller at hjemmet må se ut som et sykehus. 

Dette får du svar på i dagens episode av «Klok av skade» hvor vi blir kjent med Funksjonshjemmet til Gunhild.

 

Episode 8

Tenk deg at barnet ditt blir utsatt for en alvorlig ulykke og overlever. Dere bor lenge på sykehus. Så kommer dere hjem. Alle fagfolka er borte og du skal drifte hverdagen. Kombinere videre rehabilitering, familieliv, skole og fritid.

Se Maria Skarstein Schytt og Haakon Vormeland snakke om deres erfaring fra livet som foreldre til et barn ervervet hjerneskade.

 

Episode 7

Det er mye stigma knyttet til det å ha en hjerneskade. Mye av det grunnet uvitenhet. Fordommer gjør at mennesker som lever med ervervede og usynlige skader i hjernen kvier seg for å snakke om det. Heldigvis har vi noen i front som setter problematikken på dagsorden og baner vei for andre. Emilie er et forbilde og en mentor. Det at hun så åpent og ærlig tørr å snakke om det bidrar til at hun hjelper andre i samme situasjon med å lære seg å leve gode liv.

Derfor er denne ukens episode av Klok av skade så viktig. Livet kan ikke leves på en rett linje. Det er mange veier til mål.

 

Episode 6

I denne ukens Klok av skade snakker Birgit Skarstein og Tommy Rovelstad om livet, det å leve med en ryggmargsskade og hva idretten har gjort for dem. Om betydningen av det å sette seg mål, ta beviste valg og om å tørre å prøve. Det er ingen tvil at idretten var nøkkelen til utvikling for både Birgit og Tommy. Med trening kommer styrken og utholdenheten til å mestre hverdagen. Med mestring kommer selvtillit og lysten til å klare mer. Pushe flere grenser, gå utenfor komfortsonen, mestre og bli tryggere. En god spiral.

Ikke alle skal bli toppidrettsutøvere. Men vi skal alle bli den beste versjonen av oss selv. Hva er du god på? Hva skal du bli? Ta aktive og beviste valg. Gå utenfor komfortsonen. Bygg ditt lag.

Vi heier på deg!

 

Episode 5

Veien til et normalt liv etter en alvorlig skade er beintøff. Livet bråstopper. Alt er ukjent! For fembarnsfaren Sigurd måtte alle kortene opp i luften og stables på plass igjen på nytt.

 

Episode 4

The Cripple aka Adrian i samtale med Karina Hollekim. Dagens episode handler om innovasjon, biler og utforskning. Og at mulighetene er uendelige. Selv i rullestol.

 

Episode 3

Hjulbeinte mammaer. Kirsti og Siri i samtale med Karina Hollekim.

 

Episode 2

Lamme lemmer i ekstase. En samtale om “sex og sånt” mellom Linn Therese, Lars Ivar og sexolog Yvonne.

 
 

Episode 1

I første episode skal programleder Karina Hollekim møte Anine Johansen og Mette Mørken. Anine lever med følgevirkninger etter en hjerneblødning, mens Mette lever med en ryggmargsskade etter en bilulykke. Karina er tidligere basehopper, mentaltrener, Mesternes mester-deltaker og programleder, og vil lede samtalen rundt spørsmålene;

  • Hva gjør krisen med oss?

  • Hvordan takler man krisen?

 

Likepersoner.

Bildegalleri av noen av våre likepersoner i Klok av skade-tiltaket.