Likepersoner skal styrke tilbudet til ryggmargsskadde i Malawi

Foran LION Hospital: Mentor Per Christian Brunsvik, styremedlem Sunnaasstiftelsen, Randi-Luise Møgster, daglig leder Marianne Holth Dybwad, rådsmedlem, Louise Mohn sammen med Julie Chibekete og Andida Mando fra The Spinal Injuries Association of Malawi.

Sunnaasstiftelsen skal samarbeide med The Spinal Injuries Association of Malawi (SIAM) for å utdanne mentorer som kan spre kunnskap både blant helsepersonell og ute i lokalmiljøene.

Sunnasstiftelsen var nylig del av en delegasjon som besøkte Malawi i forbindelse med åpningen av en egen rehabiliteringsenhet ved The Lilongwe Institute of Orthopedics and Neurosurgery (LION).

Sykehuset er finansiert av Mohn-familien, og er partnersykehus med Haukeland Universitetssjukehus (HUS) i Bergen.

-       Ryggmargsskade er fortsatt en dødelig tilstand i Malawi. Det mangel på kunnskap, utstyr og personale med kompetanse på spesialisert rehabilitering.  Bruk av likepersoner er et nytt begrep her nede som blir tatt imot med imøtekommenhet og nysgjerrighet. Det nye LION-sykehuset er et viktig skritt for å sikre rett behandling, og her bidrar HUS til å utdanne kirurger og annet helsepersonell. Nå skal vi i Sunnaasstiftelsen samarbeide med den lokale brukerorganisasjonen SIAM for å styrke opplæringen av mentorer, og få opp en mer robust struktur for likepersonsarbeid som en viktig del av behandlingsforløpet, sier Marianne Holth Dybwad, daglig leder i Sunnaasstiftelsen.

Likepersonsarbeid blir avgjørende
Sunnaasstiftelsen driver Aktiv Rehabilitering, og kombinerer profesjonell helsehjelp med utstrakt bruk av likepersons-mentorer for å hjelpe mennesker med nedsatt funksjonsevne til å mestre sin nye livssituasjon og leve aktive, gode liv.

-       Mens vi var i Malawi hadde vi blant annet en workshop med rundt femti personer med ryggmargsskade fra landsbyene rundt sykehuset sammen med over 20 medarbeidere fra Kamusu Central Hospital og LION hospital.  Det er et stort behov for mer kunnskap for å håndtere livet med skade. Det handler blant annet om blære, tarm, sex og samliv og hvordan unngå trykksår. Fine diskusjoner og erfaringsutveksling på tvers av sykehus, yrke og bakgrunn gjorde de to dagene meget lærerike for alle. Det er et skrikende behov for flere likepersoner som kan spre viktig kunnskap, sier Holth Dybwad.

I løpet av oppholdet møtte representanter fra Sunnaasstiftelsen Malawis helseminister, Khumbize Kandodo Chiponda.

-       Hun fikk en introduksjon til viktigheten av å bruke likepersoner – spesielt for å nå ut i lokalsamfunn som ikke har utbygd helsetilbud. Dette ble svært godt mottatt, og sammen med SIAM inngår vi nå en intensjonsavtale med helsemyndighetene som grunnlag for vårt videre arbeid. Det er viktig for å sikre at det er en bærekraftig modell, hvor kompetansen bygges lokalt og ikke er avhengig av vår tilstedeværelse over tid, sier Holth Dybwad.

Stiftelsen og SIAM planlegger å avholde mentor-kurs i Malawi i november i år. Målet er å profesjonalisere utdanningsopplegget som SIAM har, og bidra til å øke antall mentorer som er tilgjengelig lokalt.  

-       Det er viktig å understreke at mentorer og modellen med likepersonsarbeid ikke bare er for personer som lever med en med ryggmargsskade. Modellen har overføringsverdi til andre sykdommer og diagnoser, sier hun.

Planlegger Camp Spinal Malawi
Ett par fra Lilongwe skal delta på Stiftelsens Camp Spinal i sommer. Det er en mann med ryggmargsskade, som selv er sertifisert mentor gjennom SIAM, og hans kone, som er sykepleier.

-       Dette blir en første hospitering for å se hvordan vi gjør det i Norge. Målet er at SIAM selv skal avholde en Camp Spinal i Malawi i 2025. Det kan også være aktuelt at noen av deltakerne på vår mentor-utdanning kan hospitere på mentortrening/camp i Malawi, sier Holth Dybwad.

Nå søker Sunnaasstiftelsen og SIAM støtte til det videre arbeidet sammen.

-       Det er viktig å få opp et forutsigbart program med god faglig fundering som gir handlingsrom for å utvikle en god struktur for likepersonsarbeid i Malawi fremover. Alt ligger til rette for et godt bærekraftig prosjekt. Det at vi har en sterk allianse av gode, seriøse partnere med lang erfaring med å arbeide her nede, er en styrke i prosjektet og gjør at jeg virkelig har troen på at vi kan gjøre en stor forskjell for personer som lever med en funksjonsnedsettelse i Malawi. Dessuten lærer vi også mye av å arbeide her nede som vi tar med oss hjem. Så læringen går begge veier, sier  Dybwad.

Hun understreker avslutningsvis viktigheten av å være god hjemme før man tar rehabiliterings-modeller med seg ut.

-       Vi jobber stadig med å utvikle tjenestene våre her hjemme – og det er fundamentet for at vi kan bidra til å overføre kompetanse som kan gjøre en stor forskjell for mennesker med liknende skader i ett av verdens fattigste land.

Kristin Lied