Camp Spinal | Konseptet

Camp Spinal
– mer enn bare en treningsleir.

Camp Spinal er et konsept med motivasjons- og treningsleire som arrangeres årlig for brukere med ryggmargsskader.

Men det er så mye mer enn bare en treningsleir. Til Camp Spinal kommer brukere som nylig har avsluttet sin primærrehabilitering etter å ha pådratt seg en alvorlig skade og har fått varig funksjonsnedsettelse. På Camp Spinal lærer de å leve igjen. I løpet av en uke skaper vi nettverk, har rollemodeller som trenere og mentorer, samtidig som vi bruker idrett og aktivitet som middel til økt selvstendighet, integrering og et innholdsrikt liv.

 På leirene tar vi brukerne med på aktiv rehabilitering i et friskt miljø. I samarbeid med Norges Idrettsforbund og Olympiatoppen legges det opp til introduksjon til idrettsaktivitet som kan passe den enkeltes funksjons-nedsettelse, det er fokus på riktig ernæring, kunnskap om seksualitet, familie- og pårørendeforum, erfaringsutveksling og mye, mye mer.  

Camp Spinal konseptet består per nå av; Camp Spinal Sommer, Camp Spinal Vinter og Camp Spinal H20.  Rehabiliteringseffekten ved Camp Spinal er undervurdert i et samfunnsøkonomisk perspektiv. 

Tiltaket er landsdekkende med deltakerne fra hele Norge. Lederne og instruktørene har selv en ryggmargsskade, og flere har egenerfaring som deltakere på Camp Spinal. Dette kaller vi likemannsarbeid og rollemodeller, noe som deltakerne opplever som trygt og nært. Det er enklere å diskutere utfordringer og lære mestringsstrategier av andre som tidligere har vært igjennom den samme livsendringen som en selv. I tillegg er det med ledere og fagpersoner fra rehabiliteringsinstitusjoner i Norge. Vi har et eget serviceteam til stede som kan bistå med det du trenger hjelp til av personlig hygiene. Camp Spinal konseptet har høstet mye anerkjennelse i rehabiliteringsmiljøet i Norge og i verden, blant idrettsmiljøet, næringslivet og i politikken. 

 
 
 

Konseptet rekrutterer til aktivitet på tre nivåer.

 
 
Camp-Spinal-rekruttering-1_www.sunnaasstiftelsen.no.png

1 | Hvordan drive aktivitet lokalt i hjemkommunen?

Camp-Spinal-rekruttering-2_www.sunnaasstiftelsen.no.png

2 | Hvordan mestre livet?

Camp-Spinal-rekruttering-3_www.sunnaasstiftelsen.no.png

3 | Hvordan drive toppidrett?

 
 
 
 
 
Camp-Spinal_sommer_www.sunnaasstiftelsen.no.png
 
 

I en hel uke får du testet og utfordret dine grenser på Olympiatoppen i Oslo, og du lærer å finne motivasjon, styrke og teknikk til å mestre livet igjen etter ulykken - med idrett og aktivitet som virkemidler. 

Du bor i et friskt miljø på Olympiatoppen. Dere bor to-og-to på tomannsrom på Olympiatoppen Sportshotell, som er delvis tilpasset rullestolbrukere. For mange er dette første opplevelse av å være på reise/borte fra hjemmet etter sykdom/skade. På Olympiatoppen spises alle måltider, her trenes det opp til fem økter om dagen, og her arrangeres det erfaringsutveksling og kurs som ernæring, samliv og seksualitet mm. I samarbeid med Norges Idrettsforbund, særforbundene og klubblag legges det opp til treningsøkter under campen for å gi deg en introduksjon til mange av de tilbudene som finnes av idrettsaktiviteter for mennesker med funksjonsnedsettelser. På denne måten kan du bli kjent med en idrett du kanskje ønsker å fortsette med etter Camp Spinal. Eksempler på idretter under campen er:

Rullestolteknikk | Bueskyting | Bordtennis | Basistrening styrke | Basistrening kondisjon | Vanntrening /svømming | Ballspill | Kampsport | Kajakk | Sykkel | Friidrett | Roing

I tillegg til idrettsaktiviteter er det også fokus på læring og mestring av hverdagslige gjøremål som ADL, forflytning, hvordan ferdes med kollektivtransport og i bybildet, erfaringsutveksling for pårørende, spisesituasjoner, tips for reiser og ferier, kropp og seksualitet mm. 

Camp Spinal | Sommer

Når: 13.-19. juni 2020

 
 
 
 
 
Camp-Spinal_vinter_www.sunnaasstiftelsen.no.png
 
 

På Camp Spinal | Vinter får du som har en ervervet ryggmargsskade testet og utfordret dine grenser med skiutstyr i alpinbakken i Hafjell. For mange er det ingen selvfølge at man kan fortsette å ha et aktivt liv med vinteraktiviteter etter at man har pådratt seg en alvorlig skade. På Camp Spinal | Vinter får du teste sit-ski og vinterutstyr, og du får kyndig ski-opplæring av instruktører som selv sitter i rullestol. Alle deltakere får en-til-en ledsager fra helsepersonell eller skiinstruktører. 

På Hafjell bor deltakerne to-og-to på tomannsrom på overnattingssteder som er delvis tilpasset rullestolbrukere, og for mange blir dette første opplevelse av å bevege seg utendørs etter sykdom/skade. Det å erfare at man, med enkle tilpasninger, kan bo, spise og sove i et friskt miljø er en erfaring og en mestring som er svært verdifull for deltakerne.

Det gjennomføres to treningsøkter om dagen i alpinbakken. I tillegg til skiteknikker som å komme av og på skiheisen, bremse, stoppe, svinge og kjøre med eller uten ledsager, er det fokus på utstyrsvalg, tilpasning av skiutstyr, hvordan komme seg frem og tilbake til bakken på enklest mulig måte mm. Kveldene bruker vi til fokus på sosialt samvær og erfaringsforum med ulike tema.

Du trenger ikke å ha egen sit-ski, dette får du låne av Bardum under oppholdet. For å få best mulig overføringsverdi av aktiviteten også etter leiren, er det muligheter for at deltakerne kan ha med seg en person som de kan stå på ski med/bli ledsaget av når de kommer hjem. Det er viktig at denne personen selv har gode alpinferdigheter, og denne personen må også dekke opphold og reise selv.

Camp Spinal | Vinter

Når: 9.-13. mars 2020

 
 
 
Camp-Spinal_H2O_www.sunnaasstiftelsen.no.png
 
 

For mange som har pådratt seg en ryggmargsskade kan det å reise på ferie oppleves som umulig. På Camp Spinal H2O tar vi med deg som har en ervervet ryggmargsskade med på reise med fly, overnatting på hotell, og på vannaktiviteter som hører til når man ferierer ved en solfylt kyst. På Camp Spinal H2O får du kyndig opplæring av instruktører som selv sitter i rullestol, og av helsepersonell som er med som ledsagere. 

Men, Camp Spinal H2O er ikke en ferie. Det er et rehabiliteringsopphold med høy grad av fysisk aktivitet og trening. Vi samarbeider med en lokal rehabiliteringsinstitusjon, Institut Guttmann, og det gjennomføres flere økter om dagen med aktiviteter som:

Dykking og snorkling | Paddelboard | Svømming | Ballspill | Rullestolteknikk | Seiling | Vannscooter | Kajakk | Para seiling


I tillegg til alle aktiviteten vil det være fokus på sosialt samvær og erfaringsforum med ulike tema.

Vi vet at det å reise sammen med andre rullestolbrukere som har de samme utfordringene som en selv, gir verdifull kompetanseoverføring og motivasjon. Det oppleves heller ikke som så skremmende når man er flere som reiser sammen. På Camp Spinal H2O går vi igjennom alle aspekter med en reise.

Alt dette, og mye, mye mer, øver vi på til vi mestrer det. Sammen skaper vi livsgnist, nettverk, og kontakter slik at det å reise på ferie med familie eller venner ikke lenger vil føles uoverkommelig. 

Camp Spinal | H2O

Når: 29. august – 4. september 2020

 
 
 
 

Se våre fantastisk fine og motiverende Camp Spinal videoer.

Se videoene fra Camp Spinal Sommer, Vinter og H2O og la deg fascinere av hva som er mulig å få til! 
Ved å bli en støttespiller bidrar du til at flere unge og ungdom kan få mulighet til å ta del i vårt livsendrende og lærerike Camp Spinal konsept.

 
 
 
 

spør oss om camp spinal.

Har du spørsmål i forbindelse med Camp Spinal-konsepet eller rundt deltaker- og påmeldingsinformasjon kontakt oss på 971 53 904 eller post@sunnaasstiftelsen.no.

 
 

følg oss på sosiale medier