aktivitetstiltak

Brain Camp.

 
Brain-Camp_circle_www.sunnaasstiftelsen.no.png
 

Sunnaasstiftelsen og Sunnaas sykehus inviterer brukere med ervervet hjerneskade til Brain Camp på Beitostølen i forbindelse med Ridderuka og Ridderrennet. Målet for uken er tilpassede langrennsaktiviteter for å bygge opp under skigleden, langrennsteknikk og mestringsfølelsen.

 
brain-camp-02_www.sunnaasstiftelsen.no.jpg

Målgruppe

Etter sykdom og skade kan det oppleves som utfordrende å komme seg ut på langrennsski. På Beitostølen lager vi en treningsleir med mengdetrening, hvor vi øver på teknikk og skiferdigheter. Du får en egen ledsager hele uken og løypene er godt preparerte med dype skispor. Det blir lagt til rette for to økter på langrenn hver dag. Det blir undervist i treningslære og barmarkstrening, samt at vi en kveld inviterer tidligere deltakere til erfaringsutveksling. På ettermiddagene er det mulighet for basseng og badstue, og kanskje får vi inn en økt med avspenning eller yoga?

Gruppeoppholdet på Beitostølen er tilpasset brukere med ervervet hjerneskade som har gangfunksjon, som er selvstendig i dagliglivets aktiviteter og har interesse for ski. De må i tillegg ha eget skiutstyr og like å være sammen med andre.

 
cs-gallery-38-www.sunnaasstiftelsen.no.jpg

ridderrennet

De bor to-og-to i dobbeltrom på hotell og Sunnaas sykehus stiller med ledsagere og helsepersonell. Er været på vår side bruker vi en dag til hundekjøring på Valdresflya ledsaget av profesjonelle hundekjørere. Hundekjøring er en unik måte å komme seg inn i stillheten på fjellet på, uten å gå på ski selv. Og vi runder selvfølgelig av hele oppholdet med deltakelse på Ridderrennet- hvor det viktigste er å delta!

 
 
 
cs-gallery-43-www.sunnaasstiftelsen.no.jpg

det sosiale er like viktig som det skitekniske.

I tillegg til det skitekniske har vi sosiale mål med gruppeoppholdet. Du møter andre i samme situasjon som deg selv. Det er sosialt, og du knytter kontakter med skiforeninger og nye venner. Alle måltider spises i spisesalen på hotellet, så du får erfaring med hotellopphold i trygge rammer. Selv om vi ikke deltar i hele Ridderuken vil du bli godt kjent med arrangementet, og vi håper du får lyst til å gjøre dette til en årlig tradisjon.

 
 
 
 

Tidligere deltakere om Brain Camp.

 

"Uka har betydd mye for meg. Det positive er at jeg har hatt kyndig medisinsk personell rundt meg, og følt meg veldig ivaretatt."

Det var god introduksjon til skiteknikk, og skiløypene var dype og gav meg god støtte.

"En god start på veien videre, motivasjon til å komme i gang hjemme."

Det sosiale i gruppa var veldig positivt. En fantastisk opplevelse.

"Jeg lærte å trene i riktig intensitetssone."

 
 
 
 

Brain Camp LIS.

 

Betegnelsen Locked-in syndrom (LIS) brukes ved en spesifikk skade i hjernestammen. En person som har Locked-in syndrom er både våken og bevisst, men kan ikke respondere fordi hele kroppen er lammet. Personen kan ikke svelge eller snakke, har ikke mimikk eller kroppsspråk, mens syn, hørsel og evnen til å tenke er intakt. Tilstanden kan oppstå som følge av hjerneblødning, blodpropp, traumatisk hjerneskade eller forgiftning.

I Norge finnes et tyvetalls brukere med diagnosen Locked-in syndrom, spredt rundt i landets kommuner. De har tilknytning til Sunnaas sykehus som har nasjonalt behandlingsansvar for brukergruppen, men bor hjemme eller i bolig og har stort behov for assistenter og hjelpemidler i sin hverdag. Fordi diagnosen er så sjelden mangler det på kompetanse lokalt, noe som er utfordrende for brukerne, helsepersonell og pårørende. 

Brain Camp LIS er en treningscamp hvor vi inviterer brukere med Locked-in syndrom sammen med sine pårørende og/eller assistenter. Sammen bor vi i et friskt miljø som ikke nødvendigvis er spesialtilpasset for handikappede, som feks. hotell. Målet er å vise at det, med enkle grep, er mulig å leve et godt liv og være en ressurs for familien og samfunnet selv om man har en betydelig funksjonsnedsettelse. 

På Brain Camp er deltakerne i fokus. Her får de møte andre i samme situasjon. Ved hjelp av kommunikasjonsverktøy og spesialister legges det opp til erfaringsoverføring brukerne i mellom. Samtidig som det legges opp til tilsvarende erfaringsoverføring for pårørende og assistenter. Dette er suksesskriteriet for Brain Camp. Med en slik alvorlig funksjonsnedsettelse får man ofte en passiv hverdag, mens vi på Brain Camp har som formål å vise at slik trenger det ikke å være.

Har man fått livet endret etter en skade må man lære å leve et aktivt og meningsfulle liv igjen. På Brain Camp bruker vi aktivitet og rollemodeller for å oppnå dette. Vi bruker bassenget til trening, får opplæring i ernæring og kosthold, blir introdusert for hjelpemidler som finnes og har stort fokus på det sosiale. 

I etterkant av Brain Camp LIS arrangeres det seminarer for pårørende, helsepersonell og brukere slik at vi ivaretar nettverket og erfaringsoverføringen mellom deltakerne. 

 
 

Neste Brain Camp LIS arrangeres i Bodø i uke 35, 27-31. august

 

følg oss på sosiale medier